SVEČANA AKADEMIJA POVODOM DANA RUDARA U FEDERACIJI BIH

Povodom Dana rudara u Federaciji BiH u prepunoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli održana je centralna svečana akademija rudnika uglja u FBiH. Ovom prilikom okupili su se brojni predstavnici iz oblasti rudarstva, ali i drugog privrednog, javnog i političkog života, među kojima su bili i federalni ministar energije rudarstva i industrije Vahid Hećo, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Amer Jerlagić, članovi uprava rudnika, poslovni partneri, predstavnici sindikata ali i najbolji radnici iz svih rudnika u Federaciji.

Na početku programa pristune goste je pozdravio i glavni organizator ove akademije, predsjedavajući sindikalne organizacije Rudika ˝Kreka˝ Fikret Mehić čestitajući svim rudarima njihov dan poželivši da rudari u budućnosti dočekuju Dan rudara u još boljem raspoloženju i sa boljim uslovima.

Na akademiji se pored poslovnih rezultata i uspjeha u 2009.godini najviše govorilo o formiranju koncerna  i poboljšavanju stanja i standarda rudara u narednom periodu.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo istaknuo je da je najveći dobitnik u formiranju koncerna Federacija Bosne i Hercegovine i država BiH koja je dobila jaku i moćnu kompaniju koja će svojim radom biti motorna snaga i odrediti napredak drugih industrijskih grana. Koncern je vaš, gradite ga jer je to vaša zajednička budućnost, poručio je ministar Hećo.

Generalni direktor Elektroprivrede BIH Amer Jerlagić se osvrnuo na simboliku zajedničke akademije svih rudnika.

-Ovo je još jedna jasna poruka šta koncern znači za Bosnu i Hercegovinu. Mi smo sada jedna porodica sa 17000 članova od koje se očekuje mnogo. Siguran sam da se to očekuje sa razlogom kao što sam siguran u našu svjetliju budućnost. U ovoj godini svi smo uradili sve neophodne poslove da bi koncern u kojem je Elektroprivreda BiH i sedam rudnika iz Federacije u narednoj 2010. godini prodisao punim plućima. U periodu od 2010 do 2012 investirat cemo u rudnike 250 miliona KM a do 2015 jos 250 miliona kovertibilnih maraka. Više puta smo ponavljali da želimo kroz koncern da modernizujemo rudnike, humanizujemo rad, pobošamo uslove i to ce ova ulaganja i omogućiti rekao je Jerlagić.

Generalni direktor Rudnika ˝Kreka˝ Rešad Husagić istaknuo je da krekini komorati ovaj praznik dočekuju u svjetlu poslovnih uspjeha. Do kraja godine očekuje se ispunjenje se ispunjenje proizvodnog plana od 2,6 miliona tona uglja, što je svojevrstan poslijeratni rekord. Ova proizvodnja predstavlja povećanje od 300.000 tona uglja u odnosu na prošlu 2008.godinu a naš cilj je ostvarenje proizvodnje od 3 miliona tona u narednom periodu . Prema dugoročnim planovima, do 2030. godine trebali bismo dostići nivo od proizvodnje od 4,8 miliona tona uglja čime ćemo preuzeti primat vodećeg rudnika u  BiH i jednog od vodećih rudnika u regiji, a ulazak u zajednički koncern i ulaganje u rudnik ce nam to i omogućiti naglasio je direktor Husagić.

Predsjednik Sindikata rudara FBiH Fikret Suljić istakao je da uvezivanjem EPBiH i rudnikau koncern očekuju se poboljšanja uslova proizvodnje u rudnicima i bolji standard rudara. Rudari traže da se naprave i donesu takvi razvojni planovi za ulaganje u rudnike da rudar napokon prestane raditi lopatom, da se tehnologija proizvodnje uglja dovede na svjetski nivo te da se ujednače standardi sa kolegama iz Elektroprivrede BiH.

PRIZNANJA I NOVČANE NAGRADE

Federalni ministar energije rudarstva i industrije dodijelio je priznanja i novčane nagrade najboljim radnicima Rudnika uglja u FBiH. Dobitnici priznanja od strane ministra Heće iz Rudnika ˝Kreka˝ su: Osman Đulović, Senaid Pištoljević, Aljo Bektić i Mirsad Aljić.

Petorici najboljih rudnika Rudnika ˝Kreka˝ uručena su i priznanja od predsjednika Sindikata Rudnika ˝Kreka˝ a nagrađeni su: Damir Kuranović, Sabit Bošnjaković, Osman Bajrić, Hasan Bleković i Ismet Kurić.

Generalni direktor Rudnika ˝Kreka˝ Rešad Husagić uručio je priznanja federalnom ministru energije, rudarstva i industrije Vahidu Heći, generalnom direktoru EPBiH Ameru Jerlagiću, te direktorima rudnika u sastavu Kreke: Enveru Omaziću, Osmanu Blekoviću, Salihu Deliću i Faiku Fasliću. Statue Husinskog rudara uručene su predsjedniku sindikalne organizacije Rudnika ˝Kreka˝ Fikretu Mehiću, i predsjedniku JOB-a Nevsadu Muminoviću.

ODUŠEVLJENJE VIĐENIM

            Ugodan kulturno umjetnički program kao i posebno osmisljeno scenografija dali su posebno svjetlo na ovu svečanu akademiju i oduševili sve prisutne. Na početku programa tuzlanski doajen glume Vlado Kerošević izveo je poznate Ešićeve stihove i na taj način najavio akademiju. U toku programa prikazan je i kratki promotivni video o novim tehnologijama u Rudniku ˝Kreka˝ a horska sekcija Srednje muzičke škole u Tuzli izvođenjem rudarske himne kao i KUD ˝Panonija˝ dali su također poseban doprinos ovoj svečanosti.

Treba još jednom naglasiti da cjelokupna ovogodišnja organizacija ove akademije urađena je isključivo od domaćih snaga i radnika Rudnika ˝Kreka˝ na čelu sa predsjednikom  Mehićem.

Mije Keroševića br.1 , 75000, Tuzla +387(35) 282 111 info @ kreka.ba

Politika kvaliteta

Preuzmite dokument o politici kvaliteta naših roba i usluga...

Opširnije

Istorijat

Prve tone uglja iskopane su 1884. godine u Rudniku Kreka...

Opširnije

Sindikat

Pogledajte novosti vezane za sindikat Rudnika "Kreka" Tuzla...

Opširnije

Priznanja i nagrade

Priznanja i nagrade Rudnika "Kreka" Tuzla...

Opširnije