Rudnici „Kreka" organizator okruglog stola

RAZVOJ ENERGETSKOG SISTEMA NA PODRUČJU TUZLANSKOG KANTONA 

Zavisno društvo Rudnici „Kreka" organizator je okruglog stola pod nazivom"RAZVOJ ENERGETSKOG SISTEMA NA PODRUČJU TUZLANSKOG KANTONA" koji  se održao u utorak 13.4.2010.godine u Velikoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli.

Prisutnima  se obratila Spomenka Mičić, Potpredsjednica Federacije BiH, mr Vahid Hećo, Federalni ministar energije, rudarstva i industrije te Sehudin Ograšević, resorni kantonalni ministar.

Učešće u izlaganju uzeli su eminentni stručnjaci Elektroprivrede  BIH Amer Jerlagić i Jusuf Merić, te Munever Čergić, direktor Rudnika „Banovići", Husein Trumić direktor Rudnika „Đurđevik" i doc.dr Rešad Husagić, direktor Rudnika "Kreka". Na okruglom stolu prezentirane su mogućnosti razvoja  i modeli finansiranja energetskog sistema na području Tuzlanskog kantona.

Prezentacija i rasprava  omogućile su  upoznavanje stručne, naučne ali i ostale javnosti sa planovima Vlade Federacije BiH u namjeri da se nastave aktivnosti na razvojim projektima u energetskom sektoru Tuzlanskog kantona. Navedene aktivnosti dovest će i do novih radnih mjesta.

„Organizovanjem okruglog stola pokušali smo dati odgovore na neka značajnija pitanja koja se tiču izgradnje na području Tuzlanskog kantona, ali i odgovore na pitanja koja se tiču nas samih kada su u pitanj investicije, ekologija i razvojni projekti. Ono što je veoma značajno je i stavranje boljih pretpostavki ne samo za elektroenergestki sektor nego i za cjelokupnu industrijsku proizvodnju. Projektima izgradnje bloka 7 TE Tuzla kao i Cementare u Rudniku „Đurđevik" predviđa se otvaranje preko 2000 radnih mjesta što je značajan doprinos boljoj ekonomskoj stabilnosti" istakao je doc dr. Rešad Husagić direktor Rudnika „Kreka".

Prema riječima Vahida Heće, Federalnog ministra energije, rudarstva i industrije na lokalitetu Tuzlanskog kantona osim izgradnje bloka 7 TE Tuzla planirana je i izgradnja rudnika i TE Banovići, izgradnja objekta Cementare u Rudniku Đurđevik koja će doprinijeti cjelokupnoj energetskoj izgradnji.

„Ukoliko ne dodje do izgradnje planiranih blokova gašenje postojećih može dovesti BiH u situaciju da od izvoznika postane uvoznik električne energije, ali može doći i do zastoja u ekonomskom razvoju. To ne treba dozvoliti jer prirodne resurse uglja treba maksimalno iskoristiti" naglasio je Hilmo Šehović, pomoćnik Federalnog ministra energije,rudarstva i industrije.

 - Služba za informisanje -

Mije Keroševića br.1 , 75000, Tuzla +387(35) 282 111 info @ kreka.ba

Politika kvaliteta

Preuzmite dokument o politici kvaliteta naših roba i usluga...

Opširnije

Istorijat

Prve tone uglja iskopane su 1884. godine u Rudniku Kreka...

Opširnije

Sindikat

Pogledajte novosti vezane za sindikat Rudnika "Kreka" Tuzla...

Opširnije

Priznanja i nagrade

Priznanja i nagrade Rudnika "Kreka" Tuzla...

Opširnije