OBILJEŽENA DESETOGODIŠNJICA SINDIKATA RUDARA U F BiH

28.aprila 2010.godine u BKC u Tuzli obilježena je deset godina od registracije Samostalnog sindikata rudara u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Sindikat rudara Bosne i Hercegovine sa predsjednikom Fikretom Suljićem funkcionisao je od 1995. do 2000-te godine i u ovom sazivu djelovale su sindikalne organizacije iz svih rudnika uglja u Federaciji Bosne i Hercegovine. Snažan uticaj pojedinih političkih elita je doveo do razdora u rudarskim sindikatima tako da su se formirala dva sindikata.

Kao legalni, demokratski izabrani, kontinuitet je nastavljen 06.aprila 2000-te godine, održavanjem Prvog kongresa Sindikata rudara u Federaciji Bosne i Hercegovine u Sarajevu, kojim je predsjedavao Rešad Husagić, prvi predsjednik ovog sindikata koji je izabran, danas doktor nauka, direktor Rudnika „Kreka" i uspješan privrednik..

Na Prvom kongresu učestovale su slijedeće Sindikalne organizacije: Rudnici „Kreka-Đurđevik", „Abid Lolić" - Bila, Rudnik „Gračanica" Gornji Vakuf, „Rudar" Tuzla, Institut u Tuzli i „Geobušenje". Sindikalna organizacija RMU „Banovići" pristupila je Sindikatu rudara u F BiH 2005-te godine.

Sindikat rudara u Federaciji Bosne i Hercegovine, registrovan je 28.aprila 2000.godine od kada aktivno djeluje u svih prethodnih deset godina, sa današnjih osam hiljada članova. U ovom periodu, za dobrobit rudnika i rudara, urađeno je mnogo više nego u prethodnih nekoliko decenija.

U ovom periodu je aktivnostima ovog Sindikata onemogućena samoubilačka politika uništenja rudnika uglja kroz privatizaciju, izvršena je finansijska konsolidacija i priveden je kraju i posao stoljeća, a to je završetak posla na organizovanju u energetskom sektoru, gdje je proizvodnja uglja ušla u sastavni dio proizvodnje energije.

Ovom prilikom su od strane Samostalnog sindikata rudara u Federaciji Bosne i Hercegovine,  uručena i priznanja najzaslužnijima.

Mije Keroševića br.1 , 75000, Tuzla +387(35) 282 111 info @ kreka.ba

Politika kvaliteta

Preuzmite dokument o politici kvaliteta naših roba i usluga...

Opširnije

Istorijat

Prve tone uglja iskopane su 1884. godine u Rudniku Kreka...

Opširnije

Sindikat

Pogledajte novosti vezane za sindikat Rudnika "Kreka" Tuzla...

Opširnije

Priznanja i nagrade

Priznanja i nagrade Rudnika "Kreka" Tuzla...

Opširnije