Rudnik „Šikulje“ godinu dana nakon poplave

12Prema procjenama Rudnici „Kreka“ pretrpjeli su milionske štete, što je ujedno najveća šteta na prostoru BiH, zabilježena nakon majskih poplava 2014.godine. Osim direktne štete koja se ogleda kroz potopljenu opremu, rudnici su pretrpjeli i indirektnu štetu od oko 27 miliona KM zbog gubitka proizvodnje.

Rudnik „Šikulje“ pretrpio je najveću materijalnu štetu , kada je voda koja je nadolazila iz korita rijeke Spreče i sa brane jezera Modrac nosila sve pred sobom. 117 hektara zemlje potopilo je oko 28 miliona kubika vode , zajedno sa mašinama. Ljudskih žrtava na svu sreću nije bilo.

Danas Rudnik „Šikulje“ izgleda potpuno drugačije. Voda sa kopa je isrcpana, mašine su izvučene , neke su već i remontovane i stavljene u funkciju proizvodnje.

Dnevna proizvodnja Rudnika „Kreka“ kreće se oko 6000 tona uglja.

U prošlogodišnjim majskim poplavama štete su nastale i na površinskom kopu „Dubrave“, jami Rudnika „Mramor“ ali i na Pogonima.

Ono što su Rudnici „Kreka“ očekivali je pomoć i razumijevanje svih nivoa vlasti. Međutim ta pomoć je izostala. Jedina „ruka spasa“ pružena nam je od strane JP Elektroprivreda BIH i to pozajmica od 8 miliona KM i 1,5 milion bespovratnih sredstava za finansijsku konsolidaciju i očuvanje likvidnosti rudnika.

Ulaganja u sanaciju postojećeg stanja prioritet su i u narednom periodu. Rudnik mora dobiti pomoć za sanaciju nastalih šteta i očekuje je od svih nivoa vlasti kako državne ,tako i federalne i kantonalne pa i pomoć općina na kojima egzistiraju Rudnici „Kreka“.

Mije Keroševića br.1 , 75000, Tuzla +387(35) 282 111 info @ kreka.ba

Politika kvaliteta

Preuzmite dokument o politici kvaliteta naših roba i usluga...

Opširnije

Istorijat

Prve tone uglja iskopane su 1884. godine u Rudniku Kreka...

Opširnije

Sindikat

Pogledajte novosti vezane za sindikat Rudnika "Kreka" Tuzla...

Opširnije

Priznanja i nagrade

Priznanja i nagrade Rudnika "Kreka" Tuzla...

Opširnije