POTPISAN GRANSKI KOLEKTIVNI UGOVOR ZA OBLAST RUDARSTVA U FEDERACIJI BIH

1Predsjednici Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić i Sindikata radnika rudara u FBiH, Safer Mušanović potpisali su jučer u Sarajevu Granski kolektivni ugovor za oblast rudarstva u FBiH koji će trajati jednu godinu.

Granski kolektivni ugovor za oblast rudarstva odnosi se na osam rudnika uglja, Rudnik soli Tuzla i Rudarski institut Tuzla, što obuhvata oko 12.000 radnika, ispred Vlade Federacije BiH potpisao ga je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Sindikalno članstvo je cijelo vrijeme tokom pregovora imalo uvid u cijeli proces i od najnižih nivoa sindikalnog organizovanja dobijena je saglasnost da dođe do parafiraja granski kolektivni ugovor u formi u kojoj potpisan i za to je dobijena velika podrška ogromne većine članova, istaknuto je prilikom potpisivanja ugovora.
„Sindikati na početku pregovora predstavili svoj prijedlog ugovora predstavnicima uprave Elektroprivrede BiH i rudnika, te Vlade FBiH, a koji je prihvaćen kao radni materijal. Sindikati nisu dobili sve što su tražili, ali nisu ni druge pregovaračke strane i socijalni dijalog i kompromis koji su postignuti je vrijednost ovog pregovaračkog procesa“, istakao je Husić.

Premijer FBiH Fadil Novalić, koji je također prisustvovao potpisivanju i, po potrebi, učestvovao u pregovorima, rekao je da je donošenje novih granskih kolektivnih ugovora treći segment reforme radnog zakonodavstva, nakon donošenja Zakona o radu i Općeg kolektivnog ugovora, i da ih ima ukupno 29.
Granski kolektivni ugovor za oblast rudarstva važiće godinu dana kako bi mogao biti promijenjen ukoliko bude potrebno.

Mije Keroševića br.1 , 75000, Tuzla +387(35) 282 111 info @ kreka.ba

Politika kvaliteta

Preuzmite dokument o politici kvaliteta naših roba i usluga...

Opširnije

Istorijat

Prve tone uglja iskopane su 1884. godine u Rudniku Kreka...

Opširnije

Sindikat

Pogledajte novosti vezane za sindikat Rudnika "Kreka" Tuzla...

Opširnije

Priznanja i nagrade

Priznanja i nagrade Rudnika "Kreka" Tuzla...

Opširnije