HOTEL „SALINES" U PODGORI - ODMOR ZA SVAKOGA

hotel60-ih godina rudari tadašnjeg Rudnika lignita „Kreka" izgradili su u Podgori odmaralište „Salines" u kojem je godinama rastao broj onih koji su svoje godišnje odmore provodili upravo tu. U hotel „Salines" je preregistrovan 1971.godine  i tada je bio na pragu dobijanja „B" kategorije. Radnici „Kreke" koristili su 90 % smještajnih kapaciteta. Popunjenost je bila tolika da je svaki radnik na red za boravak u „Salinesu" mogao doći tek svake treće godine. Ratna dešavanja odrazila su se i na Salines, koji je punih 8 godina bio „dom" za nekoliko stotina bosanskohercegovačkih izbjeglih i raseljenih osoba. Djelimično njihov smještaj  i ishranu finansirao je Fond Kralja Zvonimira, međutim o samom izgledu i unutrašnjem stanju objekta niko nije vodio računa.

2000.godine tada predsjednik Sindikata Rudnika „Kreka",a danas prvi čovjek kolektiva dr Rešad Husagić u dogovoru sa  direktorom hotela „Salines" par slobodnih soba koliko ih je bilo odlučuju da preurede u skladu sa mogućnostima i hotel počinje sa radom.

 „2001.godine bez nekih posebnih priprema napravljeno je oko 15.000 pansiona što je bio više nego dobar rezultat kada se zna u kakvom stanju je tada bio hotel i da su većinu soba još uvijek koristile izbjeglice. Godinu kasnije uložena su minimalna sredstva kako bi se izmijenili uništeni itisoni, okrečile sobe i urađeno je još niz sitnih radova i ponovo je ljetna sezona bila uspješna" rekao je Sejad Delić direktor Podružnice"Salines".

Iz godine u godinu opravdanost za ponovnim radom hotela je dolazila sve više do izražaja. Tako se od 2002 godine na ovamo prosjek pansiona kretao oko 22.000 po sezoni.

delic"Mi imamo 15 stalno zaposlenih  radnika i oko 30 sezonaca. Od 312 ležaja koliko hotel ima ove godine aktivno se koristi oko 270 dok imamo nekoliko soba koje koriste stalni radnici i sezonci"naglašava direktor Delić.

 

 

tomicPrema riječima Momčila Tomića, predsjednika Sindikata podružnica „Salines"  radi strogo po Zakonima Republike Hrvatske i svi zaposleni u hotelu moraju imati hrvatsko državljanstvo. Tako je naš sindikat i član Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za ugostiteljstvo i turizam naglašava Tomić, ali imamo veliku podršku i kolega iz Rudnika mada kada je riječ o nekim problemima potrebno je ipak malo više inicijative s naše strane kako bi se isti otklonili.

 

petraDa sezonski posao svakom dobro dođe potvrđuje i Petra Lauc 17-godišnja Vrgorčanka.

„Već drugu godinu radim kao sezonski radnik u „Salinesu" i veoma sam zadovoljna. Posao nije naporan, čak stignem se i malo okupati i uzivati na plaži. Posao preko ljeta mi dobro dođe prvenstveno zbog novca koji zaradim,ali i osjetim kako je biti samostalan."

Senada Barčić u Salinesu radi od 1978 godine i ističe kako je to njena „stvarna porodica".

„U Podgori sam ustvari i odrasla jer sam dosla kao 18-ogodišnjakinja, muž mi je takođe radio u Salinesu, tu smo osnovali i porodicu. Radne kolege smatram familijom jer tu smo zajedno godinama, zajedno dijelimo i dobro i zlo. Čak i sezonski radnici brzo se uklope u našu porodicu", naglasila je Senada koja radi kao odgovorna radnica u vešeraju.

Prije početka zvanične ljetne sezone, Sindikat Rudnika „Kreka" uradi anketu među radnicima koliko je zainteresovanih za ljetovanje u Salinesu. Naravno rudarima se nude pogodnosti plaćanja na više mjesečnih rata,a preostali kapacitet soba ide u prodaju za treća lica. Ove godine sezona je produžena, počela je krajem aprila i trajat će do sredine oktobra zbog aranžmana sa agencijom iz Poljske.

„Ove godine imamo Ugovor sa agencijom iz Poljske za pred i post sezonu kada ugostimo po 50-ak Poljaka koji borave u hotelu po 7 dana  i veoma su zadovoljni i uslugom i smještajem" naglašava direktor Delić dodajući da ipak pri ljetovanju rudari imaju prednost.

Sead Mahmuzić dugogodišnji je radnik „Kreke" koji godinama koristi pogodnosti ljetovanja u „Salinesu".

mahmuzic„Od svoje 7 godine ljetujem u Podgori i ne sjećam se da li možda dvije godine nisam bio u Podgori izuzev ratnog perioda. Tu se osjećam kao kod svoje kuće, najugodnije, zadovoljan sam hranom, smještajem i svim što nam Podgora uopšte pruža. Na godišnji dolazim preko Sindikata što smatram da je velika prednost nas rudara" ističe Sead.

Međutim baš poput Seada veliki broj je i „trećih lica" koji godinama takođe ljetuju u „Salinesu". Jedan od njih je i Suad Arapčić koji nam je rekao kako je u Podgori ljetovao još sa svojim roditeljima kao dječak,da bi tu tradiciju nastavio i sa svojom porodicom, suprugom i kćerkom." suad_arapcic Bio sam i u Brelama, Tučepima, Makarskoj ali ništa mi ne može zamijeniti Salines i Podgoru jer plaža  je čista i što je najbitnije blizu hotela, usluga je odlična, za hranu se nema šta reći tako da slobodno mogu reći sve dok je Salinesa ja sam tu redovan gost" rekao je Suad.

Salines je jedini hotel na Makarskoj rivijeri u kojem su boravila izbjegla i raseljena lica, a u koji nakon njihovog napuštanja nisu uložena potrebna sredstva za obnovu.

„Planom investicija Rudnici „Kreka" svake godine u Salines ulože određena novčana sredstva koja se ulože u ono najneophpdnije jer sve u hotelu je ipak dotrajalo. Godine su učinile svoje" ističe direktor Delić, dodavši:

„Moje lično mišljenje je da u hotel treba uložiti određena novčana sredstva kako bi prije svega stekao kategorizaciju hotela sa 3 zvjezdice. Za to je potrebno oko 2.500.000 do 3.000.000 eura a mi smo svjesni da Rudnik nema toliko sredstava. Smatram da bi uloženim sredstvima svi radnici rudnika, ali i Elektroprivrede bili zadovoljni i svi bi mogli koristiti pogodnosti ljetovanja na najljepšoj plaži Makarske rivijere" .

Zinaida Halilagić

Mije Keroševića br.1 , 75000, Tuzla +387(35) 282 111 info @ kreka.ba

Politika kvaliteta

Preuzmite dokument o politici kvaliteta naših roba i usluga...

Opširnije

Istorijat

Prve tone uglja iskopane su 1884. godine u Rudniku Kreka...

Opširnije

Sindikat

Pogledajte novosti vezane za sindikat Rudnika "Kreka" Tuzla...

Opširnije

Priznanja i nagrade

Priznanja i nagrade Rudnika "Kreka" Tuzla...

Opširnije