Aktuelnosti Pogona „REKULTIVACIJA"

jasmin_brkicPogon ˝Rekultivacija˝ Rudnika ˝Kreka˝ udaljen je nekih pet kilometara od Tuzle i raspolaže površinom od oko 300 ha rekultivisanog zemljišta sa više vještačkih jezera. Osnovna djelatnost ovog Pogona je privođenje namjeni degradiranog terena nakon rudarske aktivnosti otkopavanja uglja i pjeska i na taj način stvarajući teren ekonomski produktivan, biološki zaštićen i ekološki uklopljen u sredinu.

Prema riječima direktora pogona Jasmina Brkića tri su osnovna pravca kojim se ovaj pogon bavi su: proizvodnja kvarcnog pijeska, poljoprivredna proizvodnja te tehnička i biološka rekultivacija.

˝Ovaj pogon jedan je od najperspektivnijih pogona u Rudniku ˝Kreka˝ i trenutno broji 38 zaposlenika od kojih je 11 invalida koji su zaposleni uglavnom na poljoprivrednoj i stočarskoj proizvodnji. To su invalidi koji su uglavnom dobili ranije povrede direktno na radu u jamama. Što se tiče njihovih primanja i oni su zaštićeni i imaju primanja koja su imala u jamskoj proizvodnja, naglasio je Brkić.

Pored poljoprivredne proizvodnje posebnu dobit ovom pogonu donosi proizvodnja i prerada kvarcnog pjeska.

pijesak ˝Naš najveći glavni kupac je ˝Xella BH˝, bivši ˝Siporex˝ Tuzla, i imamo godišnji ugovor na 50 000 tona što otprilike donosi čistu milionsku dobit za ovaj Pogon. Imamo okvirni sporazum da se u naredne tri godine poveća prodaja i do 100 000 tona godišnje . Radi se o izuzetno kvalitetnom pijesku a to je pijesak ispod glavnog ugljenog sloja i njegove količine su praktički neograničene. Jedan od problema s kojim se susrećemo je mehanizacija i ukoliko dođe do investicija u mehanizaciju u budućnosti ovaj pogon sa ovim brojem zaposlenika bi mogao da posluje vrlo uspješno. Udruživanjem sa Elektroprivredom BiH i daljim investicionim ulaganjima nadamo se da će ovi problemi biti riješeni jer ovaj pogon ima perspektivu da pokrije kompletno tržište Bosne i Hercegovine a i šire, istakao je direktor Brkić.

Vilic_Sukrija_ upravnik Vilić Šukrija je upravnik na tehničkoj rekultivaciji Pogona ˝Rekultivacija˝ i ovim poslom se bavi deset godina.

Ovdje se prvobitno bavimo sa eksploatacijom kvarcnog pijeska i njegovim pranjem pošto posjedujemo separaciju. Dobre su predispozicije za pranje pijeska iz razloga što je nalazište jako blizu od separacije oko 300 - 400 metara, tako da su troškovi dopreme pijeska svedeni na minimum. Na separacij je zaposleno tri radnika u jednoj smjeni. Jako dobra je stvar što tu postoji mogućnost zapošljavanja invalida rada i kroz tu separciju rješavamo i pitanje njihovog angažmana u firmi. Što se tiče same opreme posjedujemo budlozer Tg-220 koji radi na otkrivci i kamione za prevoz tog pijeska. Određene poteškoće imamo u nedostatku te mehanizacije. Nedostaje nam bager koji smo ranije angažovali preko trećih lica. Trebalo bi uložiti u opremu kako bi se iskoristio veći potencijal ove separacije i Pogona.

Poljoprivredna proizvodnja Pogona ˝Rekultivacija˝ na oko 50 hektara obradivog zemljišta vezana je rekultivisane površine na kojima se razvijaju slijedeće dijelatnosti: ratarstvo, voćarstvo, stočarstvo i povrtlarstvo.

plastenici˝Bavimo se biološkom i plasteničkom proizvodnjom, voćarstvom, stočarstvom i ostalim poljoprivrednim djelatnostima. Ukupno imamo 700 kvadrata plastenika, 400 kvadrata paradajza, krastavca i paprike, različite sorte šljive, te jedanaest grla stoke. Radimo uglavnom sa invalidima rada koji na taj način pošteno zarađuju svoj hljeb i oni se trude da to i ostvare. Veliku većinu naših proizvoda plasiramo za društenu ishranu rudara, riječi su Jasmina Hodžića upravnika radne jedinice Rekultivacija ˝Šićki Brod˝.

 

Jasmin_Hodzic_upravnik ˝U budućnosti imamo plan za proširenje stočnog kapaciteta na 60 grla i na taj način obnovimo stočni fond. Također želimo da proširimo plasteničku proizvodnju pošto je to jako isplativo s obzirom na naše podnevlje ali sve ovisi od budućih ulaganja u ovaj pogon, ističe Hodžić.

 

 

jezeroKvalitetna sirovina, razni pravci i sve djelatnosti ovog pogona omogućuju da ovaj rekultivisani prostor bude aktivan 12 mjeseci u toku godine, što ima socijalno-ekonomski značaj za šire područje koje može biti obogaćeno turističko-rekreativno-ugostiteljskim sadžajem.

 

 

Nail_MusicNail Musić jedan je jedan od zaposlenika na farmi i obavlja poslove poslovođe.

 

 

 

˝U ovim plastenicima nalazi se bogat asortiman paprike, paradajza i krastavca. Tu su još i velike površine zasađene šljivama te žitaricama kao što su kukuruz, žito i ječam. Nažalost u poslijednje vrijeme vremenske neprilike su napravile velike štete na usjevima i trenutno pokušavamo da to saniramo zaštitnim sredstvima Posebno bi spomenuo i ove lijepe prostore pored jezera za rekreaciju i odmor rudara. Nedostaje nam još radnika kako bi sve ovo uspjeli podići na još veći nivo˝, ističe Musić.

 

ANTONIO JURIĆ

ZINAIDA HALILAGIĆ

Mije Keroševića br.1 , 75000, Tuzla +387(35) 282 111 info @ kreka.ba

Politika kvaliteta

Preuzmite dokument o politici kvaliteta naših roba i usluga...

Opširnije

Istorijat

Prve tone uglja iskopane su 1884. godine u Rudniku Kreka...

Opširnije

Sindikat

Pogledajte novosti vezane za sindikat Rudnika "Kreka" Tuzla...

Opširnije

Priznanja i nagrade

Priznanja i nagrade Rudnika "Kreka" Tuzla...

Opširnije