Redovna akcija dobrovoljnih davaoca krvi u Rudniku „Dubrave“

davaoci krvi 1Sekcija dobrovoljnih davaoca krvi rudara Rudnika „Dubrave" je 13.3.2014. godine organizovala redovnu akciju u kojoj je preko 80 komorata i ovaj put pokazalo humanost. Tradicija dobrovoljnog darivanja krvi na PK ˝Dubrave˝ postoji preko 30 godina. Rudari nisu prestajali sa ovim humanim činom ni u ratu. Ponovnim pokretanjem Sekcije 2003. godine redovne akcije počele su se odvijati 4 puta godišnje.

U prošloj godini organizovano je i dvanaest vanrednih akcija gdje su se komorati sa rijetkim krvnim grupama odazivali na poziv JZU UKC-a Tuzla kao i Zravstvene ustanove ˝Centar za srce˝. Od 2003. do danas rudari Rudnika ˝Dubrave˝ su su darovali preko 2200 litara krvi, a u prošloj godini Rudnik ˝Dubrave˝ je bio najveći dobrovoljni davaoc krvi od svih privrednih subjekata na Tuzlanskom kantonu.

Rudnik "Dubrave": aktuelnosti

Na Rudniku „Dubrave" u toku 2013 godine završena je instalacija sistema govornih radio veza, kojom su obuhvaćeni svi pogoni, ukinut je stari sistem i ovim se prešlo na dvometarski frekvfentni opseg. Ugovor je sklopljen sa firmom MIBO Komunikacije d.o.o., isporučena je radio oprema, završena ugradnja na mašine, pogonske stanice i kod dežurnog Rudnika. Stare mobilne radio stanice su zamjenjene novim. Pušten je u rad radio repetitor. Završeno je mjerenje elektromagnetnog zračenja i obuka za korištenje novog sistema govornih radio veza.

Remontovani rotorni bager SRS 402 na PK ˝Dubrave ˝postiže izuzetne rezultate

DSC 0312 resizedRotorni bager SRs-402 u Rudniku ˝Dubrave˝ montiran je u periodu od davne 1984. do 1987. godine od strane njemačke firme Takraf iz Leipziga, (bivša DDR). Bager je dug 47, a širok 12 metara i aktivno je radio na rudniku od 1987.-2002. godine izuzimajući ratni period (1992-1995). Ukupno je do sada izradio cca 15.000 radnih sati.

Generalnim remontom rotornog bagera SRs-402 produžen mu je život i produktivnost. Ugovor o generalnom remontu potpisan je 26.03.2010. godine a period do završetka generalnog remonta trajao je do septembra 2012. godine. Ukupna investicija je iznosila 5.505.744,07KM sa PDV-om. Treba naglasiti da je remont bagera uspješno odradio Konzorcij kojeg je sačinjavalo šest domaćih firmi.

Dobrovoljni davaoci krvi Rudnika „Dubrave“

DSC 0234 resized2003. godine ponovnim pokretanjem Sekcije dobrovoljnih davaoca krvi rudari Rudnika „Dubrave" pokazali su da je humanost nešto što nema cijenu. Dosada su darovali preko 2000 litara krvi. Trenutno sekcija broji oko 150 članova, a broj se iz dana u dan povećava. Rudari, uprava, muškarci, žene razlike nema, sve ih povezuje zajednički cilj-dati krv koja život znači.

Vođa sekcije dobrovoljnih davaoca krvi Kadro Hodžić krv je dao 148 puta. Kaže da to radi prvenstveno iz humanih razloga. „ Dva puta sam učestvovao u akciji darivanja krvi iz vene u venu. To je direktna transfuzija krvi koja je hvala Bogu jednoj djevojčici u ratu spasila život. Nikada ne znate kada nekom možete pomoći " naglašava Kadro.

Mije Keroševića br.1 , 75000, Tuzla +387(35) 282 111 info @ kreka.ba

Politika kvaliteta

Preuzmite dokument o politici kvaliteta naših roba i usluga...

Opširnije

Istorijat

Prve tone uglja iskopane su 1884. godine u Rudniku Kreka...

Opširnije

Sindikat

Pogledajte novosti vezane za sindikat Rudnika "Kreka" Tuzla...

Opširnije

Priznanja i nagrade

Priznanja i nagrade Rudnika "Kreka" Tuzla...

Opširnije