Poštovani,

Informacija povodom nesreće koja se dogodila dana 03.05.2024. godine u 04,50 sati (III smjena od 02.05.2024. godine) pri kojoj je ostao zatvoren u otkopu radnik Pogona „Mramor“, I Kopač, Šehanović Asim.

Do zatvaranja otkopa je došlo iznenadno bez bilo kakve naznake tokom obavljanja redovnih radnih zadataka Prvog kopača u otkopu. Odmah su obaviještena sva nadležna lica Rudnika, aktivirana Služba za spasavanje i članovi Čete za spasavanje koji su pristupili akciji spasavanja.

U skladu sa Zakonom o rudarstvu obaviješteni su i svi nadležni organi.

Akcija spasavanja koju predvodi Štab Službe spasavanja, a koja teče od samog momenta nesreće i dalje traje uz nadljudske napore, kako bi se što prije došlo do radnika zatvorenog u otkopu i ista će u kontinitetu bez prekida trajati do okončanja akcije.

Plan akcije spašavanja i sve aktivnosti su usmjerene da se na siguran način uz maksimalne napore Čete za spasavanje što prije dođe do našeg komorata.

Ovim putem obavještavamo da će Rudnik uglja „Kreka“ d.o.o. – Tuzla dostavljati informacije o bilo kakvim promjenama ili saznanjima vezanim za akciju spasavanja kako bi javnost bila blagovremeno obaviještena, te da u ovom jako teškom trenutku imate razumijevanja da konstantna oglašavanja nisu moguća obzirom da ista utiču na aktivnosti na spasavanju, kao i na porodicu našeg komorata.

 

            Pozdravljamo Vas rudarskim,

 

SRETNO!